Скопље, необично блиска престоница
У организацији Ђачког парламента Гимназије ''Бора Станковић'' у Врању реализован је излет до Скопља, у суботу 23. 11. 2019. године, у складу са планом усвојеним на почетку школске године. Путовало је 58 ученика свих разреда, директорка школе Сузана Мишић Станковић и троје професора: Данијела Спасић, ментор Ђачког парламента, Ненад Стојиљковић и Нела Димитријевић.
Била је то прилика и да се пре одласка у Скопље обиђе Старо Нагоричане, село у близини државне границе са Северном Македонијом, насељено српским становништвом. У њему се налази импресивна црква Светог Ђорђа, задужбина краља Милутина из 14. века. У непосредној близини је и испосница Светог Прохора Пчињског, јединог мироточивог свеца у садашњој Србији, у којој је он провео први део свог монашког живота.
            У Скопљу смо најпре прошетали поред Вардара до Каменог (Душановог) моста и отишли у Музеј холокауста, како је и било планирано. Ученици су били фасцинирани поставком и разгледање музеја трајало је пуна два сата. Била је то прилика да обнове своје знање о холокаусту и Другом светском рату, али и да виде како изгледа музеј 21. века, на који се све начин може употребити технологија у тој области.
Потом смо обишли стару скопску чаршију, Бип пазар, привредни, културни и историјски део Скопља и једну од највећих атракција града. Слободно време за ручак неки ученици су истористили и за посету Музеј кући посвећеној Мајци Терези, у главној улици.
''Овај једнодневни  излет  у потпуности је испунио своје образовно-васпитне циљеве, тим пре што је за већину  ученика ово био први одлазак у престоницу суседне државе, удаљену свега 90 километара. Такође, велики део српске историје повезан је са овим градом'', каже Вукашин Трајковић, председник Ђачког парламента.