Ученик Вукашин Трајковић је у приоду од 17. до 24.09.2019. године боравио у Санкт Петерсбургу као једини учесник из Србије на 24-ом међународном БИОС форуму и БИОС олимпијади. И ове године учешће је узело преко стотину ученика и студената из различитих земаља света.
Вукашин Трајковић освојио је прво место на овом Међународном такмичењу у области биологије, на тему "Antiradical and antidiabetic features of Potentilla indica berries and leaves ethanolic extrac". У одбрани научно-истраживачког рада из биологије на енглеском језику, Вукашин је изнео нове резултате и чињенице које ће свакако дати допринос науци. Поред научно-истраживачког рада и одбране рада, добио је и признање за најоригиналнију тему, имајући у виду иновативни и другачији приступ теми. Форум је свечано отворен 20.09.2019. у "Белој сали" Политехничког универзитета, уз обраћање оснивача овог форума и овогодишњих организатора ове олимпијаде. Додела награда и уручење уследило је  у понедељак, 23.09.2019. године. 
"Ово такмичење за мене је велики изазов. Поред научног истраживања, ово је била прилика да упознам и разменим искуства са студентима из других земаља и стекнем нове пријатеље", у изјави Вукашина  Трајковића.
Вукашин  Трајковић ,  а сада већ матурант Врањске гимназије  , поред интересовања за природне науке, показује и остварује велики успех из осталих предмета , треба напоменути његов запажени успех на прошлогодишњем Републичком такмичењу из психологије освојено друго место. Његов приступ и бављење истраживањима  заслужују  посебну пажњу јер имају озбиљан пристууп и огроман рад.Вукашин је један главних  од организатора  многих хуманитарних акција, турнира што потврђује његов хумани однос према појединцу и друштву."Директор школе, Сузана  Мишић  Станковић

1

 

2

3