Група професора Гимназије ,,Бора  Станковић" са пријатељима у недељу 3.11.2109.године  кренула је пут Косова и Метохије и обишла  Високе  Дечане, Пећку Патријаршију и Грачаницу.
Мала група интелекталаца  упркос околностима у којима живимо определила се да хода у част предака, да потврди да су ти простори и стварни  и поетски и свети  и наши. Присуствовали смо литургији у Дечанима и осетили моћ средњовековне српске  државе. Након Дечана обишли Пећку Патриаршију и  подсетили се на ктиторе и устоличења многих наших патријараха и целавили чувену икону Красницу Пећку. У повратку обишли смо Грачаницу. 
Ово наше ходочашће уследило је на предлог наше колегинице и проф. Весне Арсић.
" Верујем у ситан рад , у мале кораке изласка из овог нашег мрака, у жртву за  земљу, за  народ, колико од   сваког од нас стоји. Не стоји много, већ да упркост старховима, у себи  и ван себе створимо могућност да посматрамо нешто изван нас самих. Стојећи на Литургији и слушајући  херувимску песму, потврдисмо да нисмо само део овог света већ и духовног. Па , тако се  сусресмо и са Стварном и Небеском Србијом." У изјави проф. Весне Арсић
Ово наше путовање је настало из потребе да личним примером  покажемо да смо свесни вредности које смо наследили.

У име организатора путовања,
Сузана  Мишић Станковић