Почетак другог полугођа школске 2023/2024. године

Почетак другог полугођа школске 2023/2024. године

Почетак другог полугођа школске 2023/2024. године

 

Драги ученици,

У понедељак, 22. јануара 2024, почиње друго полугође. Након тронедељног зимског распуста и прослављених празника, време је да нови део гимназијског пута започнемо с новим еланом и да наставимо ка остварењу зацртаних циљева.

Пред нама су све дужи и светлији дани, нова знања, нове прилике за откривање и развијање талената и интересовања. Чак и док одмарамо од обавеза трудимо се да оживљавамо драгоцено слободно време уместо да га убијамо неким бесциљним активностима.

Позивамо вас да активно тражите знања, да слободно постављате питања, да истражујете и да се одлучно и храбро посветите областима које вас занимају, у чему ћете увек имати подршку ваших професора. Сваки школски час, свака особа у школи јесте прилика да обогатите себе новим знањем о животу, природи и људима. Сви школски предмети и програми имају свој смисао, лепоту и значај – треба само да пожелимо да то уочимо:

Математика нам помаже да развијамо прецизно, јасно и логично мишљење. У развоју логике, апстрактног и критичког мишљења, у формирању и одбрани својих ставова такође нам помаже Филозофија.

Љубав према чудесним појавама у природи поткрепљујемо разумевањем њених закона, тајни живог и неживог света, видљивих и невидљивих структура, односно учењем Физике, Биологије и Хемије.

Учећи Географију, даље сагледавамо и истражујемо раскош света чији смо део, упознајемо различите земље и културе. Један од најлепших начина за упознавање других култура и стицање пријатеља јесте учење светских језика – енглеског, француског, руског... Знања о људима и тајнама људске душе, о односу појединца и друштва, друштвеним проблемима и догађајима у прошлости и садашњости, о духу времена, ширимо кроз учење Психологије, Социологије, Историје. Супротстављамо се забораву и губљењу идентитета (познавањем историје) и истовремено се спремамо за будућност и развијамо дигиталну писменост уз помоћ Информатике и Програмирања. У контескту разумевања друштвеног живота, наших права, обавеза и улоге у њему учи се и Грађанско васпитање. А када је реч о духовној позадини и суштини живота и свих наука, имамо Верску наставу.

Међутим, за учење сваког предмета, пресудно је познавање српског језика, разумевање тескта и правилно изражавање. Дичимо се културном и историјском вредношћу свог дијалекта, али тек са познавањем стандардног књижевног језика, бићемо заиста богатији. Учење граматике као и читање књижевних дела приближава нам сву лепоту и богатство нашег језика. Са сваком новом прочитаном квалитетном књигом открива се нови свет и остварује нова победа над просечношћу и полуписменошћу.

Ако у библиотеци имаш врт (добре књиге), ништа ти неће недостајати. У оригиналу: Si hortum in bibliotheca habes, deerit nihil.   

Гимназијско образовање не може да се замисли без латинског језика, који је у корену многих светских језика и заступљен је у многим наукама. Латински цитати садрже обиље животне мудрости. Non scholae, sed vitae discimus. (Не учимо за школу него за живот).

На крају нашег подсетника о смислу учења, али не и најмања важна јесте физичка култура и брига о здрављу. На часовима Физичког и здравственог васпитања обнавља се енергија, негује тимски дух и физичко, али и ментално здравље.

Поред обавезних предмета, изборни програм и Обогаћени једносменски рад такође су прилика за истраживање, креативно изражавање и дружење.

Наравно, има још много других разлога за учење школских предмета, потребна је само добра воља, организација и жеља да се не изгубите странпутицама незнања односно полузнања.

Желимо вам много успеха, квалитетно проведеног времена и незаборавних средњошколских доживљаја. Срећно!

<