Промоција књиге проф. др Тање Русимовић

Промоција књиге проф. др Тање Русимовић

Промоција књиге проф. др Тање Русимовић у Београду

 

На недавно одржаном 66. Међународном сајму књига у Београду, организована је промоција књиге „Лингвостилистички огледи“, монографије др Тање Русимовић, професорке српског језика и књижевности у Врањској гимназији.

Радови који су плод вишегодишњег посвећеног рада, проучавања и љубави према српском језику повезани су и објављени у јединственој књизи, у издању Андрићевог института, у години његовог јубилеја. На промоцији, одржаној у сали „Борислав Пекић“ говорили су истакнути проучаваоци српске књижевности и језика: проф. др Мило Ломпар, проф. др Милош Ковачевић, проф. др Слободан Антонић, др Мирослав Перишић, као и директор Андрићевог института Емир Кустурица.

Одувек надахнута лепотом, богатством, изражајним могућностима и дометима матерњег језика, професорка је анализирала његове одлике и функционалне стилове у прозним текстовима Борислава Пекића, Данила Киша, Добрице Ћосића, Владимира Кецмановића, Светислава Басаре и наравно – Боре Станковића. Такође, део радова је посвећен стилским одликама стихова Милована Данојлића, Зорана Костића и Сунчице Денић. Предмет монографије су језик и стил као важан аспект у спрези универзалне идеје књижевног дела, значења које она поприма и форме којом се исказује. Језик и стил доприносе не само форми дела, већ и идејном и значењском слоју, смислу поруке дела и његовој укупној оригиналној естетици.  С тим у вези анализирају се примери прожимања различитих функционалних стилова (пререгистрација) у књижевним делима друге половине 20. века. Два огледа односе се на употребу дијалекта у делима Боре Станковића, који је на почетку 20. века, у време естетицизма, формализма и владавине „београдског стила“ – стандардног језика у књижевности, био оригиналан и храбар у враћању „старом“ и употреби дијелекта у говору књижевних јунака како би на јединствени начин дочарао сусрет традиционалног и модерног, општег – друштвеног и индивидуалног – психолошког аспекта.

У књизи професорке Тање Русимовић посебно место заузимају и њени ученици - у огледима о разговорном стилу сагледан је говор младих у дијалекту и жаргону са примерима из ђачког живота наших гимназијалаца. Професорка посебно скреће пажњу на важност проучавања и разумевања разговорног стила изражавања, на улогу и значења речи у свакодневној комуникацији. Она подсећа да је важно да обратимо пажњу на речи које свакодневно користимо, јер нас оне повезују са другим људима...попут Андрићевих мостова и да треба да служе бољем разумевању и развијању саосећања.

Поносни ученици, колеге и директорка честитају др Тањи Русимовић објављивање и промоцију књиге, успех којим је на изузетан начин представила свој рад, нашу школу и град.