Прослава дана школе - 28. марта

blog

Прослава дана школе - 28. марта

Врањска гимназија прославља Дан Дантеа Алигијерија и почиње обележавање Дана школе


Поводом 25. марта, Дана Дантеа Алигијерија, ученици Врањске гимназије извешће кратку представу "Ако пратиш своју звезду" о Дантеовом животном путу - мрачној шуми обасјаној звездама, о машти, љубави и поезији највећег италијанског песника.

Током седам векова, у вечности као и данас, Данте нас својим стиховима искованим у патњи, искушењима и лутању, изливеним од мелодије звезда на небу и најсветлијих мисли у човековом уму, води ка идеалу где се у величанственом узлету заувек брише страшни пад, где царују милост и лепота као узвишени извор песничке речи.

Овом представом, као и потписивањем Протокола о сарадњи Гимназије и Удружења "Данте Алигијери" у Врању, почиње обележавање Дана школе - у понедељак, 25. марта, у 18:00 часова, у Свечаној сали Гимназије.

***

Овогодишње обележавање Дана школе у знаку је поетског узлета ка звездама: наш лет почиње мелодиозношћу и сагласјима Дантеових стихова, 25. марта.

Свечано обележавање наставља се такмичењем у беседништву, 27. марта, са темом која подсећа да наше духовно путовање почиње овде, на земљи и колико се год понори отварали под нама, дата су нам духовна крила да узлетимо ка рају: Све почиње одавде, са земље: и човеков рај и човеков пакао. Ова мисао оца Јустина Поповића задата је као тема такмичења у част нашем светитељу, поводом 130 година од његовог рођења.

Следећег дана, 28. марта, одржаће се Свечана академија, такође у знаку певања и химне која Гимназију кује у звезде: Гимназијо, теби певам! Певајући и беседећи лепу реч,  гимназијалци надлећу искушења таме, (само)заборава и празнине. На темељу озвездане традиције школе усмеравају поглед ка висинама, оним поетским - где и Борини јунаци вечно певају песму младости, где Данте прати своју љубав; и ка оним најсајнијим небеским, где су вечни путокази, и богонадахнуте поруке нашег Јустина Поповића.