Почетак нове школске године

Почетак нове школске године

Почетак нове школске године

 

У животу сваког ђака, родитеља, наставника и других радника у школи први септембар има посебно значење. То је дан када нас звук школског звона поново све повезује, када се враћамо свакодневном вишесатном раду - и учењу и дружењу. То је дан кад почињу разноврсне школске активности: поред редовне наставе, многи наши ученици се опредељују и за ваннаставне садржаје, доказајући своју гимназијску свестраност, развијајући таленте и креативност.

Први септембар је посебно свечан и незабораван дан за нову генерацију ђака која је уписала први разред. На почетку свечаног пријема нових гимназијалаца, чланови школског хора отпевали су химну „Боже правде“, затим и химну „Gaudeamus igitur“. Добро познате мелодије и речи уоквириле су осећање поноса и радости, прожето позитивном тремом и неизвесношћу пред новим и непознатим. Ђацима се прво обратила директорка школе, Сузана Мишић Станковић, пожелевши им добродошлицу и срећан нови почетак. Она је истакла да ћемо ове године нарочито посветити пажњу развијању позитивних људских вредности и односа заснованих на међусобном поштовању, сарадњи и солидарности. Током прве недеље, од 4. до 8. септембра, сви наставници ће део својих часова посветити и следећим темама: Богатство различитости, Традиционалне вредности, Упознајемо свет кроз културу, књижевност, историју, гастрономију, Ја волим и поштујем себе и друге, Међусобним договором до успешне сарадње, Отуђеност савременог човека, Емпатија као императив данашњице...Ученицима се такође обратио и помоћник градоначелника Милан Илић.

И ове године уписано је седам одељења: три одељења друштвено-језичког смера, три одељења природно-математичког смера и једно одељење ученика са посебним способностима за рачунарство и информатику.

Након уводних говора, одељењске старешине: Милена Декић, Ненад Динић, Сунчица Тасић, Марија Ђерић, Гордана Цветковић, Станислава Митић и Драган Петровић прозвали су ученике по одељењима и повели их у учионице. Пред њима је даље упознавање, како њихово међусобно повезивање, тако и разговор о личној култури, вредностима и понашању у школи.

Ученицима свих разреда нова школска година почела је часом одељењског старешине. Након тромесечне паузе поново су сви заједно у школским клупама, са својим одељењским старешинама,  који их упознају са важним информацијама у вези са организацијом рада у школи, подсећају на школске правилнике и разговарају и о другим важним темама из школског живота.

Сваком одељењском старешини као и сваком просветном раднику пре свега је стало да се ученик развије као квалитетна личност, да разуме, цени и усваја праве вредности и да успешно и срећно напредује на свом животном путу, у грађењу своје будућности. Гимназија пружа широк спектар могућности, знања и вештина из различитих области – науке, уметности, спорта и на нашим ученицима је да изаберу најбоље за себе. Поред учења градива, уче се и друге важне животне лекције – како да разумемо друге људе и како можемо да им помогнемо, како да будемо одговорни, организовани и да допринесемо општем добру (одељењу, школи, граду...), да будемо конструктивни, окренути раду и стварању, како да будемо срећни и испуњени људи.

Драги ученици, желимо да вам много среће, успеха и лепог дружења у новој школској 2023/2024. години!