Предавање и кратки филм о Сими Лозанићу

Предавање и кратки филм о Сими Лозанићу

Предавање и кратки филм гимназијалаца у част великом хемичару и академику

Сими Лозанићу (1847-1935)

 

Врањски гимназијалци одржали су предавање о животу и раду професора и научника Симе Лозанића и приказали кратки филм о његовим заслугама у области науке и просвете пред многобројним заинтересованим посетиоцима, љубитељима науке.

Ученик Лука Арсић из одељења 3/2 био је у улози Симе Лозанића, ученици одељења 4/5: Емилија Арсић, Вук Обрадовић, Леонора Ристић, Катарина Златановић представили су његов животни пут и историјске и научне заслуге, док је ученик Данило Јовановић из одељења 3/7 заслужан за техничку страну предавања, као и за снимање и монтажу кратког филма. Предавање и филм осмислила је професорка хемије Дијана Костић. Она је у уводном делу поздравила публику, истакла трајне вредности научне и просветне делатности Симе Лозанића, нагласивши да му је САНУ посветила 2023. годину због јубилеја – 175 година од његовог рођења. Проф. Дијана Костић је рекла да се у Галерији САНУ одржава изложба „Сима Лозанић: витез српске науке“, у периоду 26.12-25.2.2024, и изразила наду да ће се организовати посета изложби са ученицима. Приказан је и један део поставке изложбе – фотографије из лабораторије Симе Лозанића.

Предавање као и осмоминутни филм обухватили су многе изузетне моменте из школовања и рада великог хемичара: увођење нових схватања - нове хемије у предавања у Београду, писање уџбеника – прво објављивање Мендељејевљевог система у Европи, коришћење лабораторијске опреме из Цириха и Берлина, градова у којима је учио, залагање за лабораторијски рад у учењу хемије у Србији, проучавање минерала, избор за члана Српске краљевске академије, а касније и њеног председника, избор за првог ректора Београдског универзитета... Сима Лозанић је изабран и за првог почасног доктора Београдског универзитета. Осим изузетних резултата у научном и просветном раду, истицао се и као политичар и дипломата.

Предавање и филм испраћени су великим аплаузом препуне Свечане сале. Проф. Дијана Костић је похвалила учешће свих ученика, њихову посвећеност и рад.