Прослава Савиндана

Прослава Савиндана

Прослава Савиндана у Гимназији

 

Дан Светог Саве, највећи школски празник свечано је обележен у Гимназији и ове године, у суботу, 27. јануара. Традиционално је одата почаст првом српском Просветитељу, зачетнику и заштитнику школства, краљевићу који је земаљски пут свог народа овековечио небеским опредељењем и усмерио га учењем о највећим вредностима – о стицању образа, љубави и трудољубивости.

Свечано обележавање Савиндана отпочело је Светом Литургијом у Саборном храму Свете Тројице у Врању и резањем славског колача. Прослава се наставила у школи, где је одржана Свечана академија Док тебе има и ја постојим, коју су припремиле професорка српског језика и књижевности Нела Димитријевић и професорка музичке културе Весна Анђелковић са ученицима хористима и члановима драмске и рецитаторске секције. Програм су водили ученици Емилија Арсић и Лука Стајић. Седам ученица су изражајно казивале најлепше стихове и прозне записе наших песника и мислилаца инспирисаних духовним подвизима и бесмртним путем Светога Саве. Школски хор, део школског оркестра и солисткиња уч. Милица Данев извели су три духовне песме, чиме су поезију - све стихове и речи у времену повезали са светосавском аријом у вечности да би на крају поентирали величанственом Победном песмом Св. Владике Николаја.

На крају приредбе публици се обратила директорка Сузана Мишић Станковић. Она је честитала празник истакавши богатство наслеђа и хришћански пут нашег народа и захвалила се ученицима и колегама који су припремили програм. „Нека светосавска светлост бди над нашим речима и делима!“, истакла је на крају говора.

Директорка је затим позвала учеснике школског литерарног конкурса под покровитељством Задужбине Олге и Николе Димића, а председник Управног одбора задужбине поделио је награде, дипломе и захвалнице. Задатак овогодишњег наградног конкурса био је да се осмисли текст школске химне на тему Гимназијо, теби певам! На конкурсу је учетвовало шесторо ученика. Прво место је освојио Данило Стаменковић (први разред), друго место – Теодора Илић (четврти разред) и треће место – Вељко Пешић (други разред). Књиге и захвалнице за учешће добиле су и ученице Луција Томић, Љубица Тасић и Ања Љубеновић. Ментори ученика су такође добили захвалнице.

У част Светом Сави, гимназијалци су такође припремили кратки видео, Светосавска поезија, који је објављен на школском каналу на YouTube-у.