Прослава Сретења у Гимназији 2024.

Прослава Сретења у Гимназији 2024.

Прослава Сретења у Гимназији 2024.


Дана 15. фебруара, Врањска гимназија обележава своју славу – Сретење. Дан који је од изузетне важности за Србију као велики верски и државни празник, Сретење Господње и Дан државности, такође је дан славе свих наставника и ученика Гимназије.

На тешком путу вишевековних искушења, историјских борби и страдања све до данашњих дана, Србију су увек водиле и снажиле вечне идеје и идеали које симболизују Карађорђе и Милош. Захваљујући Петровићевој храбрости и одлучности, као и Обреновићевој мудрости и способности, Србија је опстајала и побеђивала. Године 1804, али и 1835. наши преци су иступали поносито и храбро и стварали државу, с упориштем у највећим вредностима – вери и слободи. Вође устанка су одлучиле у складу са свељудским правом на избор – између добра и зла, вечности и смрти, устајања у светлости слободе и остајања у забораву и тами. Наши дедови су нас научили да је слобода највећа вредност за коју се живи и бори сваког дана. Зато и ми морамо бити не мање храбри и не мање мудри од наших предака.

Данас Србија зна, поштује и слави своје порекло и идентитет. Пламен из Орашца обасјао је пут свима који су живели у мраку ропства, не само Србима. Искра која се извила и разбуктала осветлела је и пробудила уснуле у тами. Славећи данашњи дан као славу школе истовремено славимо српско буђење, слободу и уставност српске државе, не заборављајући улогу и значај просвете у њеном препороду и утемељењу.

У славу и част нашим прецима и за слободу нашим потомцима – Сретење је наш завет. Зато је Сретење велики повод нашег сусрета и заједништва, у школи где се свакодневно сусрећемо у заједничкој мисији просвећивања и тежњи идеалима – да проналазимо срећу у међусобној посвећености, као и слободу – да будемо део смисла Сретења, с правом на бесмртни идеал и вечне узоре.

Верујем да је свако биће на овоме свету део Божје љубави, створено да сија, расте и воли људе, своје ближње и Бога. У таквом бићу рађа се и блиста светлост данашњег дана, као и наша љубав и нада да сви наши сусрети буду с благословом Господа, у славу Божју.

Срећан нам Дан државности! Срећна нам слава Сретење Господње!

Позивамо вас да присуствујете обележавању празника, прослави наше славе,  у Свечаној сали Гимназије, у четвртак 15. фебруара, од 12:00 часова.


Директор школе

Сузана Мишић Станковић