Реч директора

Реч директора

Врањски крај нема много институција дугог трајања и културног значаја које, попут врањске Гимназије, већ 140 година образују, васпитавају, богате знањем, културно уздижу, духовно и интелектуално обликују нараштаје. Значај ове институције у формирању идентитета српског народа  и модернизацији друштва  Србије је немерљив. 

Отуда ово  истраживање и потреба једне школе  да обележи значајну годишњицу свог постојања кроз ликове и дела великана, својих ученика и професора, савременика; не да о њима судимо, већ рачунамо на ширу потребу друштва да упозна сопствено културно наслеђе које представља сигуран  темељ, ослонац  за будућност и наставак једне приче будућим генерацијама да наставе, да прича о знаменитим личностима никада не стане...

Структуру рукописа чине хронолошки обликована поглавља посвећена оснивању  и раду школе, затим отварање страница личности  која носи препознатљив ауторски печат, а све заједно једну мисаону целину која пружа  јасан  увид  у богату историју врањске Гимназије. Захваљујући истраживачком напору бројних аутора, понајвише Томислава Симоновића, ради се о рукопису који  који афирмише традицију Гимназије у Врању и у свест савременика враћа сећање  на генерације  професора и ученика  који су својим знањем  и врлинама обележили просветну историју Србије.

Подухват да се сачини избор рукописа знаменитих личности врањске Гимназије је сам по себи ризик и храброст. И Редакцијском одбору и Издавачу било је јасно да и у најбољој намери предложени избор није беспрекоран и да ће увек бити простора за наставак и допуну ове наше приче коју смо започели у духу савршене толеранције  и међусобног разумевања са једном једином идејом: да се не забораве људи вредни сећања,  да се открију личности са којима  нисмо довољно упознати, да се вратимо лику и делу човека који је заборављен и није довољно представљен у времену у којем је живео.

Важно начело којим смо се руководили приликом састављања  је сачинити избор људи који су својим радом спојили  националне и универзалне вредности.  Јасно је, јер су нам добро познати, често  веома варљиви, путеви који воде до светских признања и  славе. Кроз знамените личности одражава се неминовно судбина народа  и  националне  културе једног народа. Ишчитавајући биографије личности пред нама се откривају људи од крви и меса, сведоци једног времена, од  књижевника, песника, научника, хроничара, до хероја и светитеља. Међу њима има лекара, уметника, привредника, политиколога, јавних личности које су својим радом показале  степен друштвене организованости.  Антологија од 170 личности  које су обележиле једно  историјско раздобље од скоро век и по у духовноj и културноj основи је  време школе, образовања и града која читаоцу пружа увид у саму срж наше духовности, науке, културе и уметности.

Културна ризница знаменитих је обележена космополитизмом и сазнањем да је српски народ богат у својим великанима и да је познавање и уважавање властите традиције  само наш  позив да ослушкујемо потребе своје околине на свим нивоима и у свим сферама друштва. Намера приређивача била је да у време када недостају узори и када је нарушен систем вредности, омладини и будућем нараштају у свету образовања и васпитања за  одговор можете понудити вертикалу духовности и науке. Држимо се старих   мудрости: „Учинимо оно што можемо, нека моћни буду бољиˮ. Човек живи да би стварао и једини живот достојан човека  је онај из кога проистекну духовне и материјалне вредности  које у мањој  или већој мери  чине добро онима који  остају иза нас.

Наша дужност је да сачувамо светло сећање на наше ученике и професоре, да прича о знаменитима траје и настави се...

Сузана Мишић Станковић
Директор Гимназије „Бора Станковићˮ