Свечана додела диплома матурантима Врањске гимназије

Свечана додела диплома матурантима Врањске гимназије

Свечана додела диплома матурантима Врањске гимназије

Матуранти Гимназије „Бора Станковић“ у Врању још једном су се окупили у својој школи како би присуствовали свечаној додели диплома, проглашењу ђака генерације и спортиста генерације.
Генерација матураната 2020-2024. била је 135. генерација ученика Врањске гимназије, за 143 године њеног постојања, чији су успешни и свестрани ученици оставили велики траг у школи, по угледу на претходне успешне генерације, и за пример будућим гимназијалцима. Током година школовања у Гимназији, они су освојили близу тридесет републичких награда, како из друштвених и природних наука, тако и из области музичке и драмске уметности, као и у спорту.
За Ђака генерације изабран је Богдан Миленковић, ученик одељења IV5, који се највише и најчешће истицао учешћима и успесима на републичким такмичењима из физике, математике, српског језика и књижевности, географије, на којима је освојио чак седам награда. На основу успеха, Богдан је освојио чак 420 бодова међу кандидатима за титулу Ђака генерације. На основу владања - срдачности, спортског духа и пријатељског става, он је изузетно хваљен, подржаван и вољен међу вршњацима и осталим ученицима. Након проглашења за ђака генерације, Богдан се обратио окупљенима говором, у коме је поред речи велике захвалности, али и свесности о одговорности одличја, навео:
„Према мом скромном мишљењу, не постоји награда која заиста може потврдити људски рад и труд, јер само човек зна колико је себе уложио и колико је сати, месеци, година провео радећи да би остварио зацртани циљ. Зато се каже да нам знање нико не може узети, али тако ни осмехе, успомене, шале, нити време проведено над књигом, са лоптом у рукама, ногама или са рекетом у шаци, а управо то су оне истинске, иманентне награде које остају за цео живот и које смо и ми, генерација 2020/2024 са великим задовољством проживели у овој нашој Гимназији.“ Говор је завршио цитатом Мике Антића: „Ако одлучиш ходати на рукама, мораш бити упоран и чудесно одважан да прихватиш Земљу и држиш је на рукама. Ваља се добро ослонити о своју храброст и љубав, и плаве слојеве наде. То ти је најпростији начин да пронађеш себе и домогнеш се многих несвакидашњих чуда“.
Ове године изабрана су двојица ученика као спортисти генерације, због заједничких наступа и изузетних успеха на републичким такмичењима у стрељаштву – то су ученици Лука Стојановић IV5 и Јован Цветковић IV7. 
Одељењске старешине: Татјана Недељковић, Александар Ђорђевић, Сузана Николић, Ненад Васић, Дивна Пешић, Данијела Спасић и Јасмина Младеновић обратили су се ученицима и поделили им дипломе, награде и похвале, по одељењима.